Weblog over alles wat maar met tuinen te maken heeft zoals; tuindesign, -ontwerp, -architectuur, -meubilair,
-idee├źn, -advies, -styling en tuinartikelen

woensdag 21 september 2011

Cortenstaal

Wikipedia: "Cortenstaal, is een metaallegering, bestaande uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd".
bron foto tuinarchitect Merlevede
Cortenstaal is een sterk en weervast staal dat de eigenschap heeft om zich bij blootstelling aan de buitenlucht geleidelijk te bedekken met een beschermende roestlaag. De bijzonderheid van Cortenstaal is de ene kant de bruinoranje roestkleur en aan de andere kant de lange levensduur, omdat de eerste corrosie laag verdere aantasting door roest tegenhoudt, waardoor het niet nodig is om het staal te schilderen.

De kleur van het cortenstaal ontwikkelt zich door en daardoor is elk product uniek. Het eindbeeld, oranje, terra, bruin, is afhankelijk van omstandigheden als vochtigheid, temperatuur, de mate waarin het product aan de weersomstandigheden wordt blootgesteld en stand van het object (horizontaal of verticaal).


Cortenstaal is een prachtig product om toe te passen in de tuin, de bruine roestkleur kleurt schitterend met groen. Er zijn verschillende toepassingen mogelijk; erfafscheiding, vijverrand, bloembakken, kunstobject, borderrand, buitenhaard, enz.


Hou er rekening mee dat het roestproces 1 tot 1,5 jaar duurt, hierdoor kan er roestwater wat van het staal afkomt, vlekkenn geven op aangrenzende oppervlakken zoals de verharding. U kunt dan ook het staal pas in uw tuin laten plaatsen als dit proces voltooid is. Cortenstaal is niet bestand tegen natte bladeren, deze dient u van platte vlakken af te halen, de aanwezigheid hiervan op het staal vertraagd namelijk de cycli van nat worden en opdrogen waardoor de corrosie wordt versneld.


Wilt u meer informatie of een vrijblijvend advies dan hoor ik dat graag van u.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...