Weblog over alles wat maar met tuinen te maken heeft zoals; tuindesign, -ontwerp, -architectuur, -meubilair,
-ideeën, -advies, -styling en tuinartikelen

donderdag 8 september 2011

Hagen snoeien


Als er een tijd lang niet gesnoeid is zullen hagen er na een rigoureuze snoei open en kaal uitzien. Het duurt dan soms jaren voor er weer een mooie dichte haag gegroeid is. Houdt het snoeien dus goed bij.

Om het hele jaar een mooie haag te hebben adviseer ik om ongeveer half juni de haag te snoeien (voor 21 juni, de langste dag) en vervolgens eind augustus/begin september weer. De tweede keer gaat het slechts om vormsnoei. De haag gaat dan mooi strak de winter in. Rond 21 juni (de langste dag) heeft de plant de sterkste groei gehad.


Snoei de haag iets schuin zodat de onderkant iets breder is als de bovenkant. Hierdoor kan het zonlicht beter bij de onderste delen van de haag en blijft deze beter gesloten.

Vóór de winter aanbreekt moeten de hagen weer een mooie vorm hebben en als ze te laat gesnoeid zijn zien ze er de hele winter houtig uit. Als er na een strenge winter bruine punten aan het blad komen kunnen die er in het voorjaar nog afgeknipt worden.

Uitzondering is de Liguster deze zal vaker gesnoeid moeten worden om hem goed in model te houden. Het is een hele snelle groeier en moet in het groeiseizoen wel om de zes weken gesnoeid worden.

Coniferen zoals Chamaecyparis en Thuja mogen nooit tot op het kale hout teruggesnoeid worden. Deze soorten hebben geen slapende knoppen en zullen dan nooit meer uitlopen.

De buxus, taxus, beuk*, haagbeuk*, laurier, liguster en hulst zullen altijd weer uitlopen al worden ze tot op de stam teruggesnoeid. U merkt dus dat u niet wakker hoeft te liggen als er bij het snoeien van deze soorten iets mis gaat.

Niet snoeien in de volle zon, maar bij voorkeur op een bewolkte dag om verbranding van het blad te voorkomen.

Pas op voor te veel groenblijvende beplanting in de tuin, het veranderende uiterlijk van de beplanting in de seizoenen geeft namelijk juist een prachtig beeld. Met hoofdzakelijk groenblijvende beplanting beleef je in je tuin niet de seizoenen. Juist het verkleurende en afvallende blad, de grillige takken die dan te voorschijn komen en de bladknoppen die weer ontluiken geven een prachtig beeld in de tuin.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...