Eén van mijn lievelingsbomen is de vijgenboom. Een schitterende vorm heeft het blad, mooie donkeren takken en als de vijgen er aan komen dan maakt dat het plaatje compleet. In de winter als het blad er is afgevallen dan zie je de prachtige grillige takken wat dus ook nog een mooi winterplaatje geeft.
In mijn tuin heb ik de struikvorm staan, uit de wind en op een 'heuveltje' (de plant heeft een hekel aan 'natte voeten'). Deze staat er al 6 jaar en heeft dus al een aantal strenge winters overleefd.
Er zijn zeer veel vijgenrassen met grote verschillen per vrucht in kleur en in smaak, winterhardheid. De vijgenboom kan een hoogte bereiken van rond de 2½ meter en een breedte van 3 meter. Je kunt kiezen uit struikvorm, leivorm, half- of hoogstam.
Het beste ras blijkt te zijn de Ficus carica 'Brown Turkey'; is goed winterhard, geeft grote vruchten en heeft donkerrood vruchtvlees. En als je van vijgen houdt dan zijn de vijgen van deze soort erg lekker.
Waar en wanneer plant je een vijgenboom
In het voorjaar op een beschutte warme plek (hij kan slecht tegen wind) en iets hoger planten (op een bultje).
In de winter kun je bij strenge vorst de wortels afdekken met bijv. rieten matten, strooisel of jutezakken. Ik zelf gebruik altijd een deel van het afgevallen blad uit mijn tuin en leg dat onder de vijgenboom.
Plant vijgen liever niet in een pot tenzij je een ras hebt gekozen dat altijd binnen moet overwinteren, omdat ze een strenge winter in een pot buiten niet aan kunnen. De kans op bevriezen is in een pot veel groter, omdat de vorst rondom de pot de hele kluit kan bevriezen. In de volle grond is dit risico veel kleiner.
Snoeien
Tijdens de rustperiode. In ons klimaat is dat van november tot februari, dan staat de sapstroom op een laag pitje en alle bladeren zijn afgevallen. Als je later snoeit dan is de sapstroom weer op gang gekomen, dit sap kan irriteren op de huid dus pas hier voor op.
In het begin van het voorjaar kun je de stakerige en kale scheuten terug knippen tot op 1 knop om nieuwe groei te stimuleren.
In de zomer kun je de takken wegsnoeien die in de weg zitten. Bij een volgroeide struik kun je de toppen van de jonge scheuten terug knippen zodat er 5 tot 6 bladeren aan de scheuten blijven zitten. Zo kan er meer (zon)licht bij de takken komen.
Een vijg heeft eigenlijk niet meer nodig dan wat uitdunsnoei. Zijtakken worden vanzelf gevormd.
Bij een vijg als leiboom: snoei alle takken die niet gelijk met de muur lopen tot aan de stam terug. Alleen takken die langs de muur lopen, blijven dus behouden.
Vijgen oogsten
Voor de winter worden de zeer kleine vruchtjes gevormd die het volgende jaar uitgroeien tot mooie vijgen. Vijgen hebben een dunne leerachtige schil. Het zoete vruchtvlees is vlezig, wit/roze of donkerrood van kleur en bevat vele eetbare pitjes.
De meeste vijgen in Nederland zijn rond september/oktober rijp. Je kunt het vaak zien maar ook voelen. Rijpe vijgen zijn violetbruin van kleur en soms barsten ze ook een beetje open. Dan moet je ze eigenlijk dezelfde dag nog opeten. Heerlijk! Gewoon in 4 partjes snijden en met een lepeltje leegeten. Vijgen zijn heel slecht te bewaren dus eet ze dezelfde dag nog op. Rijpe vruchten zijn erg gevoelig voor schimmel. Als er bruine plekjes op een vijg verschijnen is de schimmel binnen gedrongen. Binnen enkele uren zijn dan de suikers in de vijg omgezet in zuren en is de vijg niet meer te eten.
Eet vijgen met of zonder schil. Met een mesje is de schil makkelijk te verwijderen. Snij de vijg in plakjes en sprenkel deze met limoen- of citroensap.
Ziektes en plagen
Wanneer de bladeren geel worden, dan heeft de plant last gehad van droogte of rode spint (tegen dit laatste helpen milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen). Dit jaar hebben we een zeer warm en droog voorjaar gehad, daar kan de plant nu nog op reageren doordat het blad verkleurt en zijn vijgen laat vallen. In de toekomst dan zorgen dan bij een droog voorjaar de plant toch voldoende water krijgt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten