Weblog over alles wat maar met tuinen te maken heeft zoals; tuindesign, -ontwerp, -architectuur, -meubilair,
-idee├źn, -advies, -styling en tuinartikelen

dinsdag 13 december 2011

Bouwen van een hut met wilgentenen

Een creatieve aanwinst voor een avontuur in eigen tuin. Je hoeft er geen grote tuin voor te hebben want je kunt de hut maken in de maat die het beste past in je tuin.
Voor ieder kind is het geweldig om een hut in de tuin te bouwen en te hebben. Elk kind houdt immers van verstoppen, hutten bouwen, klimmen en klauteren.

Een wilgentenenhut bouwen is niet moeilijk. Er komt geen gereedschap aan te pas! Nou ja, op een snoeischaar na dan...

Eind van de winter worden de wilgenstruwelen vaak gesnoeid en dat is het moment dat je kans hebt om aan de takken te komen. Wanneer de takken vers zijn, zijn ze het best te verwerken. De beste wilg is Salix viminalis, omdat de takken recht en buigzaam zijn. Voor de meeste constructies heb je twijgen van 1 jaar oud nodig. Ga je iets groters bouwen, gebruik dan 2 of 3 jaar oude twijgen voor de verticale takken en 1 jaar oude voor het weefwerk.


De werkwijze is eenvoudig;
Steek de wilgentenen in de grond in de vorm die voor de hut gewenst is, steek ze dicht genoeg bij elkaar zodat je de wilgentenen er later gemakkelijk doorheen kunt vlechten. Blijf vlechten totdat je boven bent, heel simpel.

Je kunt raampjes en deurtjes in de hut maken (door ruimte open te laten of door de raampjes er later in te knippen). Je kunt, als je een iglo maakt, het bovenste gedeelte ook openhouden, zodat er een soort lichtkoepeltje ontstaat.


Als bodembedekking kun je houtsnippers strooien bijvoorbeeld (in een dichte hut, komt weinig licht binnen, er zal dus geen natuurlijke begroeiing zijn).

Het allerleukste aan een wilgentenenhut is wel dat hij leeft! De takken die in de grond zijn gestoken, gaan wortelen en zullen in het voorjaar blad krijgen. De wilgen zullen, wanneer de grond vochtig genoeg is, gewoon doorgroeien. En de hut moet dan ook gesnoeid worden op z'n tijd! Als het in de eerste zomer erg droog is dan moet je zo nu en dan water geven. Bind de scheuten die een bijdrage kunnen leveren aan de structuur elke winter vast en snijd scheuten die onnodig zijn weg.


Kinderen zullen ongetwijfeld jaren plezier van de hut hebben en de hut is ook nog eens een mooi gezicht in de tuin!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...