Weblog over alles wat maar met tuinen te maken heeft zoals; tuindesign, -ontwerp, -architectuur, -meubilair,
-ideeën, -advies, -styling en tuinartikelen

maandag 3 juni 2013

Jonge vogel gevonden?

Bron: www.dierenambulancehw.nl


Afgelopen week tijdens het uitlaten van de hond zag ik op het pad een piepklein pimpelmeesje, wat nu...? Goed luisteren... en gelukkig ik hoorde de ouders flink piepen en fluiten, ik heb het vogeltje van het pad af geholpen en veilig tussen het groen gezet (stukken veiliger i.v.m. katten, fietsers, honden) op een afstandje ben ik gaan kijken en ja hoor de ouders kwamen hun jong gelijk weer voeren. Gelukkig! Dat bracht mij erop om hier even een artikeltje op mijn weblog aan te wijden. Hieronder een aantal tips van de dierenambulance.
 
Het vogelbroedseizoen is dus al weer begonnen en dat betekent weer een drukke periode voor de dierenambulance.
 
Je hoeft niet direct voor elk jong vogeltje dat je vindt, te bellen. Bijna alle vogels die in onze tuinomgeving vliegen (zoals merels, spreeuwen, koolmeesjes, pimpelmeesjes, kauwen, eksters, Vlaamse gaaien enz.), zetten hun jongen op een bepaald moment uit het nest of de jongen verlaten zelfstandig het nest door honger. De jongen zitten dan al goed in de veren. Er is nauwelijks meer dons te zien. De dagen die daarop volgen, worden de jongen vanaf de grond gevoerd en ze krijgen vliegles.
 
Mocht je dus een jonge vogel op de grond aantreffen, dan betekent dit niet meteen dat het jong verlaten is. De ouders zijn meestal nog in de buurt. Vaak kun je ze horen roepen. De ouders houden hun jongen in de gaten en ze zullen hun jongen blijven voeren, totdat ze volwassen zijn.

Zet de jonge vogel op een beschut plekje in een struik of een ander laag stukje groen. De ouders zullen hun jong makkelijk weer vinden. Binnen 2 tot 3 dagen zal het jong zelf kunnen vliegen. Mocht je katten hebben en zie je de vogel steeds in je tuin, houdt dan je katten een paar dagen binnen, zodat de vogels goed leren vliegen. Het zou jammer zijn, als we vele gezinnetjes uit elkaar zouden halen, alleen omdat het jong even op de grond terecht is gekomen vanwege zijn slechte vliegkunsten. Mocht er geen groen in de buurt zijn en je hoort ook de ouders niet roepen, dan kun je de dierenambulance in je regio bellen. Ook als het om een piepklein jong vogeltje gaat zonder dons of nog helemaal in dons dat uit het nest gevallen is en je dat nest niet kunt vinden. De medewerkers van de dierenambulance zullen het jong dan naar de vogelopvang brengen. Voor de medewerkers is het wel prettig, als de vogel al in een doosje of iets dergelijks hebt. Vindt je het eng om de vogel vast te pakken, zet er dan een emmer overheen.

Natuurlijk kun je ook altijd naar de dierenambulance bellen voor advies, als je niet goed weet wat te doen. De medewerkers staan je graag te woord. Zo hopen we dit jaar minder gezinnen te hoeven verstoren en de jonge vogels zoveel mogelijk bij hun ouders te laten.

 

2 opmerkingen:

  1. Super handige maar vooral nuttige tip CYNtuinen! Wij houden ze in de gaten. Er zijn bij ons al verscheidene vogels, kikkers en zelfs vissen gered ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Super handige én vooral nuttige tip CYNtuinen! Wij houden ze in de gaten. Er zijn bij ons al verscheidene vogels, kikkers en zelfs vissen gered ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...