Weblog over alles wat maar met tuinen te maken heeft zoals; tuindesign, -ontwerp, -architectuur, -meubilair,
-ideeën, -advies, -styling en tuinartikelen

woensdag 28 december 2016

De boodschap voor een ieder die aan een nieuwe tuin toe is: Begin er op tijd mee!


Wat komt er nou eigenlijk allemaal kijken bij het ontwerpen van een tuin, hoeveel tijd gaat er nou echt daadwerkelijk zitten in het hele traject?

In het voorjaar krijg ik over het algemeen zoveel telefoontjes van mensen die 'volgende week' in hun nieuwe tuin willen zitten, dat ik graag uit wil leggen dat er heel wat moet gebeuren voordat een ontwerp zover is dat deze gerealiseerd kan worden.

Het begint met de wensen van de gebruikers van de tuin!

Wanneer die wensen geïnventariseerd zijn, na een kennismakingsgesprek, wordt een offerte gemaakt voor de door te nemen stappen.

De tuin moet misschien eerst nog worden opgemeten en dan kunnen de eerste schetsen gemaakt worden.

Die schetsen worden in een volgend bezoek toegelicht en eventueel aangepast totdat ze volledig naar wens zijn.

Als dat zo is, wordt de tekening definitief gemaakt. Er wordt een sfeerimpressie met gemaakt, eventueel een verlichtingsplan en een matenplan, dit laatste is van belang voor de hovenier.
De ontwerptekeningen worden aangevuld met een schriftelijke motivatie, waarin duidelijk is omschreven welke materialen zijn toegepast en het hoe en waarom.


tuin in Zwolle, diversiteit plantensoorten
Het plan is nu bijna compleet. Er ontbreekt nog een beplantingsplan. Het beplantingsplan is bijna het tijdrovendste deel van het geheel. Elke ligging is anders; de grondsoort speelt een rol, net als de zon en de schaduw. De oppervlakte van de tuin; hoe groot wordt een boom eigenlijk en hoe groot wil ik dat ie wordt? Is die struik goed in toom te houden? Daarnaast natuurlijk de wensen van de bewoners: Onderhoudsvrij, wild, strak, rustig, bont, sober, wintergroen, bloemrijk.... Niet alleen de plantkeuze wordt in het beplantingsplan vermeld; er wordt een bestellijst gemaakt, een tekening met aantallen en plaats van de beplanting in het ontwerp.

Al met al dus een behoorlijke lijst! Als je er daarnaast vanuit gaat dat ik gemiddeld 3 keer langs kom in het gehele traject, valt het dus niet mee dit in zo'n korte tijd te realiseren.

Het ontwerpen van een tuin neemt dus meer dan een week in beslag! Om een gemiddelde te noemen; een tuin ontwerpen neemt ongeveer 4-6 weken in beslag.

De boodschap voor een ieder die aan een nieuwe tuin toe is: Begin er op tijd mee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...