Weblog over alles wat maar met tuinen te maken heeft zoals; tuindesign, -ontwerp, -architectuur, -meubilair,
-ideeën, -advies, -styling en tuinartikelen

maandag 24 november 2014

Parthenocissus tricuspidata (Wilde Wingerd) prachtige klimmer

Er zijn twee soorten die je veel ziet.  De Parthenocissus tricuspidata (driepuntig blad) en de Parthenocissus quinquefolia (vijfbladig).

Het verschil zit in het blad (vijf losse bladeren versus blad met drie punten) en de hechting. 
Parthenocissus quinquefolia (5-bladig)
Parthenocissus tricuspidata (3-puntig)
Hier ga ik het hebben over de Parthenocissus tricuspidata  oftewel de Wilde Wingerd,  een prachtige klimplant. De bladeren maken deze klimmer zo ontzettend bijzonder. Ze verkleuren namelijk van groen naar prachtige tinten rood. Een mooiere herfstkleur bestaat er niet. Een feest om naar te kijken. Een aanwinst voor je tuin...

Het grote heldergroene blad is soms bijna 25 cm groot en heeft drie lobben. Na de zomer verschijnen dus de herfstkleuren die variëren van oranje tot vuurrood. Wat helemaal prachtig is als de zon erop schijnt.
 
 
Net als andere Wilde Wingerdsoorten is de Parthenocissus tricuspidata  een zelfhechtende klimplant en hoeft dus niet aangebonden te worden. Om deze reden zien we deze klimmer vaak tegen muren of schuttingen aangeplant.
 
Deze klimplant doet het goed tegen elke muur en kan ook geen kwaad zolang er goed gevoegd is en het niet oude kalkrijke voegen zijn. Op hout en glas zijn de hechtwortels niet goed te verwijderen.
 
Nadat het blad eraf is gevallen zie je de prachtige blauwe besjes aan rode steeltjes.
 
De plant is ook zeer makkelijk te snoeien.
CYNtuinen, 23-11-2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...