Weblog over alles wat maar met tuinen te maken heeft zoals; tuindesign, -ontwerp, -architectuur, -meubilair,
-ideeën, -advies, -styling en tuinartikelen

maandag 9 november 2015

Tuin met cortenstaal bij hoekwoning

Ronde vormen in de tuin, maar toch een strak en modern tuinontwerp? Ja het kan! Zie onderstaand de nieuwste CYNtuin.
 
De tuin is gelegen op het noordoosten bij een hoekwoning, de afmeting van de tuin is ongeveer 130 m2.
 
Ondanks dat de tuin op het noordoosten is gelegen is er in het nieuwe ontwerp toch praktisch de hele dag van de zon te genieten door de verschillende terrassen.

Het ontwerp is zo gemaakt dat je in de zomer altijd met de zon mee kunt verhuizen. De uitdaging voor mij als ontwerper is dan wel om te zorgen dat de tuin niet te veel verhard en dat ik de juiste balans tussen verharding en groen weet te vinden.
 
 

 
 
Toepassing van oud hollandse betonnen tegels van 1 bij 1 meter en een halfverharding. Deze halfverharding zorgt voor een zonnig en natuurlijker effect. Ook zeer praktisch met twee honden is in de praktijk gebleken.

Drie mooie dakbomen in een strook halfverharding met grondspots, het lijkt of deze strook doorloopt in het lager gelegen terras.

Het 'eiland' in het midden van de tuin is een cortenstalen verhoogde bak die zeer mooi tot zijn recht komt door het niveauverschil. Hierin is de bestaande vijg geplant die uitgelicht worden en diverse siergrassen (Pennisetum, Carex, Sporobolus, Molinia) gecombineerd met vaste planten zoals onder andere Agastache en Echinacea en Salvia. Zie onderstaande de foto's van de prachtige plantcombinaties.

De eettafel staat nu dichter bij de woning in plaats van helemaal achterin de tuin. Hierdoor zal er veel meer gebruik van gemaakt worden bij het minste straaltje zon, ook is in de praktijk gebleken ga je veel eerder s avonds buiten eten als de eettafel dicht bij de woning staat.

Voor de muur zijn twee prachtige witte grote potten geplaatst met het siergras Hakonechloa, dit is een woekeraar maar in een pot kan deze geen kwaad en zal dit juist prachtig vol worden.

De bestaande pergola staat deels in het 'eiland' hierdoor wordt de tuin meer een eenheid en sluiten elementen mooi aan elkaar aan. De pergola wordt deels begroeid door een Blauwe Regen maar deze kan goed in bedwang gehouden worden en hierdoor kan er als het erg warm is in de zomer een schaduwdoek tussen de palen gehangen worden voor de nodige schaduw.

De cortenstalen poortdeur is een eigen ontwerp en zal met de jaren alleen maar nog mooier worden.

Door wijzigingen in de tuin zijn er nog kale plekken in de beukhaag maar deze kunnen in november aangevuld worden zodat er een mooie aansluitende haag ontstaat . 

De achterste erfafscheiding van heidematten zal nog begroeien met diverse klimplanten zoals hedera, clematis en kamperfoelie.

De buitenverlichting is ook verwerkt in de niveauverschillen, de tegels steken over met daaronder de verlichting zodat het er een mooie strijklicht over de verharding ontstaat. Dit is mooi en functioneel tegelijk.

Als erfafscheiding met de buren is een gekozen voor een houten schutting met een robuuste uitstraling, mooie brede lange houten planken tussen forse palen. Deze schutting zal met de tijd prachtig vergrijzen. Voor een deel van de schutting staat niet woekerende Bamboe, deze losse groei zal het harde van de schutting verminderen. Deze kleur groen van deze bamboe kleurt ook erg mooi met vergrijsd hout.

Hieronder diverse foto's...

 
 


Hieronder een aantal foto's van de planten die ik hier toegepast heb..
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...