Weblog over alles wat maar met tuinen te maken heeft zoals; tuindesign, -ontwerp, -architectuur, -meubilair,
-ideeën, -advies, -styling en tuinartikelen

donderdag 14 januari 2016

Tuinwerkzaamheden januari/februari

Het is nu de tijd, uiteraard als het niet vriest, om bladverliezende hagen zoals de beukhaag te planten. De beukenhaag/haagbeuk (met kale wortels) moet in ieder geval tussen november en maart (uitgezonderd met vorst) geplant worden.

In januari valt er niet zo veel te werken in de tuin, maar als het niet vriest is dit een prima tijd voor vormsnoei. Zoals onder andere de Druif, Leilinde, Plataan, klimplant de Blauwe regen (Wisteria), Fruitbomen, de Vijg. Bij de Dakplataan is het nu de tijd om de omhoog groeiende takken te snoeien.

Dood en ziek hout uit bomen en heesters verwijderen.

Afgevallen blad kun je tussen de planten in je borders leggen of laten liggen; het geeft een goede bescherming aan je vaste planten en geplante bollen voor in de winter, het is een overwinterplek voor allerlei nuttige diertjes en het is ook nog een voedzame en onkruidwerende (mulch)laag. Let op maak de laag niet dikker dan 10 cm.

Egels
Let op bij het werken in de tuin dat je de egels niet verstoord. Mocht je een egel in je tuin hebben overwinteren laat die plek dan ongemoeid. Mocht de egel wakker geworden zijn dan zal de egel je hulp nodig hebben. Breng de egel naar de egelopvang bij je in de buurt (de egel is namelijk een bedreigde beschermde dierensoort). Klik hier voor meer informatie, wat te doen als je een egel treft.
Ook als je een egel in de wintertijd over straat ziet lopen heeft hij onze hulp nodig.

Niet snoeien!
Let op Esdoorns, Berken en de Walnoot mogen niet in de winter gesnoeid worden.  Deze bomen mogen pas gesnoeid worden tussen juli en half december. Dit geldt voor alle Notenbomen. Klik hier voor extra informatie.
 
Sneeuw
Sneeuw kun je gerust in je tuin laten liggen, het is een goede isolatie voor je vaste planten en bollen. De sneeuw wel van Coniferen, Catalpa, Vlinderstruik afhalen, want er zouden anders takken kunnen breken. Dit geldt uiteraard voor alle gevoelige bomen en struiken.

Hedera (klimop)
Ook het snoeien van de Hedera kan nu prima. Over het algemeen groeit de Hedera op erfafscheidingen en staan er vaste planten voor waardoor je moeilijk erbij kunt zonder je vaste planten te beschadigen. Nu is het moment dat je er het beste bij kunt en je deze weelderige klimmer kunt snoeien. De Hedera moet je sowieso weghalen daar waar de zuignapjes kwaad kunnen doen zoals op het schilderwerk.

Druiven snoeien
De wintersnoei is vooral nodig om de plant vorm te geven, maar ook voor een goede oogst aan vruchten. De wintersnoei van de druif gebeurt het best in januari/februari. Te vroege snoei geeft een voortijdig uitlopen van de knoppen die bij vroege nachtvorst de jonge scheuten fataal kunnen zijn. De late snoei heeft doodbloeden van de druif tot gevolg. Knip de zijtakken boven het derde oog af.

Vorstgevoelige planten
Gebruik rietmatten, noppenfolie, stro en/of vliesdoek om de vorstgevoelige planten af te dekken zoals bijvoorbeeld de Vijg, Olijf, Palm en Oleander.

Kuipplanten
Vergeet niet de kuipplanten die binnen overwinteren met mate water te geven als de grond droog aanvoelt. De bladhoudende soorten hebben in de winter ook licht nodig houdt hier rekening mee.

In- en verplanten
Bladverliezende bomen en struiken kunnen nu nog prima verplant worden (niet als het vriest en groenblijvende planten pas in mei).

Vijver
Houd de vijver deels open met een bos riet en een luchtpompje.

Het gebeurt geregeld dat een egel in de vijver beland en er niet meer uit kan komen, mocht je een vijver hebben houd hier dan rekening mee dat de egel een mogelijkheid heeft om eruit te komen (planken, stenen, ondiep gedeelte).
 
Bomen
Staan er één of meerdere grote bomen in je tuin, dan bent je daar ook verantwoordelijk voor. Valt een boom om of vallen er takken uit een boom die schade (of letsel) veroorzaken, dan is de eigenaar daar verantwoordelijk voor en kan hij/zij aansprakelijk worden gesteld. Schakel dus tijdig een deskundige boomverzorger in als je de conditie van een boom in de tuin niet helemaal meer vertrouwd.

Hang een nestkast op
Wanneer je nu een nestkast ophangt, kunnen vogels er alvast aan wennen voor wanneer het straks lente wordt, in de winter wordt een nestkast vaak als slaapplek gebruikt.

Vogels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...