Weblog over alles wat maar met tuinen te maken heeft zoals; tuindesign, -ontwerp, -architectuur, -meubilair,
-idee├źn, -advies, -styling en tuinartikelen

woensdag 21 september 2016

Tuinwerkzaamheden augustus/september

Wilt u een tuinhuis of overkapping in de tuin? Plaats deze dan voor maart, dan heeft de tuin namelijk nog voldoende tijd om zich te herstellen voor het voorjaar.

Inventariseer je wensen voor volgend jaar, zodat je in de wintermaanden de grote ingrijpende klussen kunt aanpakken.

Nestkastjes
Het schoonmaken van nestkastjes is zeer belangrijk. Deze dienen minimaal 1x per jaar schoongemaakte worden.
Het beste is om de nestkastjes direct na het uitvliegen van de jongen te inspecteren en schoon te maken. In het oude nestmateriaal zit vaak ongedierte en daar kunnen vogels ziek van worden. Soms bevat het nest nog (resten van) eieren of dode vogeltjes. Maak het dus goed schoon met heet water en laat het vervolgens goed drogen en weer terughangen. In een schoon nestkastje kun je zelfs dan nog een tweede of derde legsel krijgen. Ook kunnen de nestkastjes in de winter worden gebruikt door de vogels om bij koude nachten in te slapen.

Vaste planten
Dit is een goede maand om je vaste planten uit te graven om ze te scheuren en te verplaatsen en om nieuwe planten in je tuin aan te planten.

Vul lege plekken in de border op met bijvoorbeeld Gaura (Prachtkaars), Cosmos (Cosmea), Verbena (IJzerhard) of een siergras. Vergeet geen water te geven na het planten.

Controleer planten 's avonds op slakken en verwijder ze direct.

Maak wekelijks een rondje om uitgebloeide bloemen en lelijk blad te verwijderen.

Snoeien
Snoei uitgebloeide lavendel terug, knip rondom 10 tot 15 cm van de takken.

Snoei de takken van de dakbomen, zoals bijvoorbeeld de Plataan en Moerraseik, die omhoog groeien terug om zo de vorm er mooi in te houden.

Snoei de lange slieren van de Wisteria (Blauwe Regen) tot ongeveer 3 tot 4 knoppen terug. Controleer ook of de plant geen andere planten afknelt of onder de dakpannen of dergelijke doorgroeit.

De groei is nu uit de hagen dus snoei Fagus (beukhaag), Buxus en Taxus in september voor een laatste keer zodat de hagen strak de winter in gaan. Doe dit op een bewolkte dag. Begin met de zijkanten en werk van boven naar beneden. Snoei de haag iets schuin zodat de onderkant breder is dan de bovenkant. Hierdoor kan het zonlicht beter bij de onderste van de haag en blijft deze beter gesloten. Klik hier voor meer informatie over hagen snoeien.

De Berk, Esdoorn en Walnoot mogen nu gesnoeid worden. Klik hier voor meer informatie over het snoeien van deze bomen.

Bollen
Dit is het moment om voorjaarsbloeiende bollen zoals tulpen, sieruien, krokussen e.d. te planten.

Gazon
Bij bewolkt of regenachtig weer het gazon bemesten, als dat de vorige maand nog niet is gebeurd. Blijf wekelijks maaien. Steek paardenbloem en distel met wortel en al uit. Om het gazon te verticuteren en beluchten moet de grond goed droog zijn.

Kuipplanten
Dompel planten met uitgedroogde kluit onder water tot je geen belletjes meer ziet. Zet eventueel een plantenschotel of diep bord onder de pot. Controleer ook de potten 's avonds op slakken en verwijder ze direct.

4 opmerkingen:

 1. Zijn er nog dingen waar ik aan moet denken voor het gaat vriezen? Ik heb voor het eerst een tuin! Ik heb al mijn grote potplanten voor de zekerheid al naar mijn schuur verhuisd, maar voor de rest weet ik niet of ik nog planten moet bedekken of iets?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er zijn een aantal planten die ingepakt/afgedekt moeten worden als het vriest en een aantal kuipplanten zoals bijv de Agapanthus, Oleander, Olijf (afhankelijk van leeftijd plant) enz moeten binnen overwinteren. De Salvia Amistad als je die in je tuin hebt kun je beste afdekken met takjes en dan een laagje blad erop, hiermee vergroot je de kans dat deze volgend jaar weer opkomt. Dit gelgt ook voor een aantal soorten van de Dropplant en ook voor de Nachtvlinder. Ik zou sowieso het blad van je bomen en heesters in de border verspreiden (niet te dik) dit is ook gelijk goed voor de insecten en bodem... Succes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt er weer een mooie blog van gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heeft u er toch veel verstand van! Wij hebben sinds kort ons
  tuinonderhoud uitbesteed. Het kost wat, maar dit is het echt waard voor ons. De tuin werd echt een last en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...