Weblog over alles wat maar met tuinen te maken heeft zoals; tuindesign, -ontwerp, -architectuur, -meubilair,
-ideeën, -advies, -styling en tuinartikelen

woensdag 5 november 2014

Tuinverlichting

Er zijn een aantal redenen waarom je verlichting kunt aanbrengen. Maar het is niet zo dat daarmee ooit daglicht kan worden bereikt. Juist het verschil tussen dag en avond, met z`n eigen sfeer om beelden van de tuin te benadrukken, verlengt het plezier.
Veel tuinen zijn in de avonduren een `black spot`. Wanneer de tuin wordt gezien als een verlengstuk van het wonen en die buitenruimte ook goed aansluit op de woonkamer, is er reden te meer om met buitenverlichting die ruimte erbij te betrekken. Het tegenargument kan niet meer zijn dan de kosten van het stroomverbruik. Moderne tuinverlichting werkt op 12 volt laagspanning of werkt op zonne-energie die opgeslagen wordt in een accu. Het is ook niet meer nodig om een lichtschakelaar te bedienen; een tijdklok of sensor regelt alles feilloos. De nieuwe generatie tuinverlichting is bovenal veilig. Kortsluiting kan nauwelijks meer optreden.

Redenen voor tuinverlichting zijn onder andere:
-     verlichting werkt als gids om je weg te vinden
-     bijzondere elementen uit te tuin belichten zoals bijv. boom, eettafel, muur, bloempot
-     verlengt het plezier in het kijken naar de tuin
-     zorgt voor een bijzondere sfeer van de tuin in de donkere uurtjes
-     geeft een meerwaarde aan de tuin door verlenging van het gebruik ervan
-     creëert een esthetisch licht- en schaduwspel
-     weerhoudt inbrekers

Zowel functioneel als esthetisch

Functioneel is een verlichting waar je wat aan hebt. Je wilt niet op de tast de voordeur, de garage of het schuurtje vinden: je moet het kunnen zien. Functioneel is ook verlichting boven de tafel op het terras, wanneer je in de zomer `s avonds buiten zit. Verlichting van een (buiten)zwembad maakt ook dat je er vaker een verfrissende duik neemt. Om te voorkomen dat je bezoek, gestruikeld over het tuintrapje, zomaar binnenvalt, is verlichting ook heel erg aan te bevelen...

Kortom, er zijn nogal wat situaties denkbaar waar verlichting niet alleen functioneel, maar ook een teken van gastvrijheid en zorgzaamheid is.

Er zijn veel varianten verlichting voor in de tuin, wandlampen, lantaarns, paaltjes en spots. Daarnaast is er de grote keuze in materiaal, kunststof, lood, zinkijzer, graniet, messing, hardhout, hardsteen, rvs, koper of aluminium. Er zijn prachtige natuurlijke neutrale tinten, zoals wit, zwart, zilver, grijs of koper.

Zoals u al leest is er een enorm aanbod en er is er erg veel mogelijk. Ik kan u hierin van goed advies voorzien en voor u een verlichtingsplan opstellen.

4 opmerkingen:

 1. Het bespaard niet alleen de portemonnee maar is ook beter voor het milieu, het aanschaffen van led-lampen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal gelijk ja! Het aanschaffen van led-lampen is beter voor het milieu, zeker als je led-lampen aanschaft die op zonne-energie werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben vorig jaar onze tuin opgeknapt en hebben daarbij een lichtplan laten ontwerpen. We hebben ook gekozen voor bepaalde led-lampen, we zijn al met al erg blij met het resultaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Interessante post. Mijn vriend en ik willen led downlighter als sfeerverlichting in de tuin plaatsen binnenkort.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...