Weblog over alles wat maar met tuinen te maken heeft zoals; tuindesign, -ontwerp, -architectuur, -meubilair,
-ideeën, -advies, -styling en tuinartikelen

maandag 4 maart 2013

Snoeien van Betula (Berk), Acer (Esdoorn) en Juglans (Walnoot)


Ik krijg vaak vragen over wanneer bomen nu gesnoeid kunnen worden.
 
Afgelopen weekend was een mevrouw uit Hattem van plan haar man de 6 Acers platanoides 'Globosum' (Bolesdoorn) in de voortuin te laten snoeien. Ik was zo blij dat ze mij dit vroeg want dit snoeiwerk mag nu dus echt niet gebeuren.
 
Aangezien je deze bomen veel in tuinen terug ziet vermeld ik hieronder toch nog maar even wat snoeiadvies.
 
De onderstaande bomen snoei je voor de kortste dag, dus voor 21 december. Al heel vroeg in het voorjaar komt van deze bomen namelijk de sapstroom op gang. Vooral bij zachte winters. Dus nooit snoeien tussen januari en eind mei. De beste periode is tussen juli en half december. Dit geldt voor:

 - Betula (Berk)

- Acer (Esdoorn)

- Juglans (Walnoot)

Deze bomen zijn namelijk ‘bloeders’. Dat wil zeggen dat zij na het snoeien hun wonden niet snel sluiten. De sappen blijven daardoor uit de plant stromen en daardoor kan de boom zelfs geheel afsterven. Daarom worden deze bomen gesnoeid als hun sapstroom minimaal is (winter).

Dit kun je controleren door eerst te beginnen met het snoeien van enkele takjes, voordat je de hele boom/heester onder handen neemt. Als bij het snoeien blijkt dat de boom bloedt is het beter met snoeien te stoppen.

Je kunt deze bomen ook in de zomer snoeien, want als de plant vol in het blad staat geeft het snoeien ook geen probleem, omdat de worteldruk en sapstroom dan sterk verminderd is. Ook scheelt het je dan veel afgevallen blad in de tuin. Maar goed dit moet je wel willen.
 
Wat betreft de Acer platanoides 'Blobosum' (Bolesdoorn) wil ik toch nog even het snoeien extra toelichten.
Deze Bolesdoorn wordt ongeveer 6 meter hoog, de kroon wordt, zonder snoeiwerk, uiteindelijk ongeveer even breed.
 
Deze bomen worden er vaak niet mooier op wanneer ze gesnoeid worden: de scheuten die daarna ontstaan blijven vaak iel en slap. Deze boom is dan ook geen echte 'knot'boom zoals de bolacacia of de bolcatalpa, die moeten jaarlijks gesnoeid worden om hun kroonvorm te houden.

Wanneer de Bolesdoorn toch gesnoeid moet worden, bijvoorbeeld om ziek, dood, kruisend en verkeerd groeiend hout te verwijderen, mag dat dus zoals boven vermeld niet gebeuren tussen januari en eind mei. 
 
Als de bolesdoorn echt te groot wordt voor zijn standplaats kan hij eventueel om de 3 of 5 jaar (of nog minder vaak) geknot/gesnoeid worden.

De bolesdoorn is op een onderstam geënt. De enttakken beginnen pas bovenaan de stam. Bij het knotten worden de enttakken tot 10 of 15 cm vanaf de entplaats teruggesnoeid, zodat op de enttak enkele knoppen overblijven die opnieuw uit kunnen lopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...