Weblog over alles wat maar met tuinen te maken heeft zoals; tuindesign, -ontwerp, -architectuur, -meubilair,
-idee├źn, -advies, -styling en tuinartikelen

dinsdag 20 september 2011

Verschil tussen een beuk en een haagbeuk


Beuk (Fagus sylvatica) en haagbeuk (Carpinus betulus) zijn sterke inheemse bomen die vaak met elkaar worden verward. Beide soorten vormen schitterende hagen die de architectuur van een tuin kunnen accentueren. In de zomer is het onderscheid tussen een haagbeukenhaag en een beukenhaag echter gering, maar in de winter en de lente hebben ze heel verschillende eigenschappen en vullen ze elkaar mooi aan.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een combinatie van beide; een omsloten en/of opgedeelde tuin met een combinatie van beuk en haagbeuk geeft vooral in winter en voorjaar een fraai contrast


Denk bij het snoeien aan het feit dat een Beuk of een Haagbeuk van nature een boom is. Ze hebben dus de neiging om uit te groeien tot een boomvorm, met een kale stam en een kruin, als je ze dus niet snoeit komt je haag dus min of meer op poten te staan.

Inplanten:
In 1 of 2 rijen aanplanten (5 per m1 en bij een dubbele rij 8 per m1). De onderlinge afstand is ongeveer 25 cm. Advies om te planten in driehoeksverband (om en om). De haag wordt dan dichter en kan indien gewenst smaller worden geknipt.

Belangrijk is dat ze niet te diep worden gepoot, alleen de wortels moeten in de grond, niet dieper dan dat. Na aankoop direct inplanten, de wortels van de beuk zijn zeer kwetsbaar en kunnen niet tegen zon of vorst. Voeg verteerd beukenblad of speciale meststof toe aan het plantengat.

Zorg er ook voor dat de vaste planten of heesters die voor de haag staan voldoende afstand houden, zodat het zonlicht er bij kant.

De beukenhaag/haagbeuk met kale wortels moeten in ieder geval tussen november en maart (uitgezonderd met vorst) geplant worden.

 

 
 
 

 

 


 
Fagus sylvatica (Beuk) blad en winterbeeld

Carpinus betulus (Haakbeuk), blad en winterbeeld

Beuk (Fagus sylvatica)
Haagbeuk (Carpinus betulus)
Is er met groen en roodbruin blad (’Purpurea’)
Is er alleen met groen blad
Loopt laat uit (eind april)
Loopt vroeg uit (maart)
Blad is glad en gaafrandig en glanzend
Blad is ruw met opvallende diepe nerven, gekartelde bladrand
Herfstverkleuring is intens en varieert van geel naar warm rood
Herfstverkleuring geelgroen.
Houdt in de winter zijn verdorde blad beter vast, zorgt voor minder doorkijk en de nodige privacy. Fraaie roestkleur in het winterse landschap
Verliest de meeste bladeren in het najaar. Meer doorkijk.

Groeit sneller
De beukhaag 2x per jaar snoeien.
Als de haag nog jong is de eerste 3 a 4 jaar flink terugsnoeien in hoogte (de helft van de lengte van de nieuwe groei)  tijdens de groeipieken dat is eind mei/begin juni en begin augustus, daardoor worden ze gestimuleerd om onderaan de stam ook zijscheuten te vormen. Pas wanneer de haag onderaan dicht vertakt is kun je de haag wat de hoogte in laten gaan. Heeft de haag de gewenste hoogte bereikt dan snoeien rond de langste dag (21 juni) en de tweede keer eind augustus/begin september. Snoeien op deze tijdstippen heeft een groeiremmende werking. De haag gaat dan mooi strak de winter in.  
Na het planten laten groeien tot de gewenste hoogte bereikt is en dan pas snoeien. De zijscheuten kunnen wel worden ingekort. Dit bevordert de bossigheid.

Om een volle haag te behouden is het verstandig om de haag iets schuin te snoeien, zodat de onderkant iets breder is als de bovenkant. Hierdoor kan het zonlicht beter bij de onderste delen van de haag en blijft deze beter gesloten

Goedkoper
Houdt van zandgrond, niet te nat, niet te droog
Verdraagt vrijwel alle grond, voorkeur voor niet te droge wat zwaardere grond
Snoeien op bewolkte dag, is namelijk gevoelig voor verbranding.
Voor een goede (her)groei absoluut een schimmel (mycorrhiza) nodig. Dit maak de beuk normaal zelf aan maar bij het aanplanten kan men een speciale meststof voor beukengrond kopen. Bij nieuwe hagen is het uitvalspercentage daardoor beduidend kleiner. Zorg dat er aarde aan de wortelen zit en voor het planten nooit in een kuip met water zetten, de schimmel op de wortels wordt er anders afgespoeld. Let er dus bij de aankoop op dat de wortels niet uitgedroogd zijn en dat er nog wat grond aan de wortels hangt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...