Weblog over alles wat maar met tuinen te maken heeft zoals; tuindesign, -ontwerp, -architectuur, -meubilair,
-ideeën, -advies, -styling en tuinartikelen

vrijdag 24 oktober 2014

Tuinwerkzaamheden oktober/november/december

Wilt u een tuinhuis? Plaats deze dan voor maart, dan heeft de tuin nog genoeg tijd om zich te herstellen voor het voorjaar.

Egels
Wat te doen als je een egel treft, in de buurt of in je tuin.

Let op bij het werken in de tuin dat je de egels niet verstoord. Mocht je een egel in je tuin hebben overwinteren laat die plek dan ongemoeid. Mocht de egel wakker geworden zijn dan zal de egel je hulp nodig hebben. Of als je een egel in de buurt ziet lopen, neem dan ook even actie. De egel is namelijk een bedreigde beschermde dierensoort en redt het misschien niet zonder onze hulp. Klik hier voor meer informatie, wat te doen als je een egel treft.

Vallend blad
Het is herfst en dus ligt er volop afgevallen blad in de tuin. Afgevallen blad kun je tussen de planten in je borders leggen; het geeft een goede bescherming aan je vaste planten en voor je net geplante bollen voor in de winter. Ook is het een overwinterplek voor allerlei nuttige diertjes of misschien overwinterd er wel een egel tussen. Het blad is ook een voedzame en onkruidwerende laag. Maar let op maak de laag niet dikker dan 10 cm.

Gazon
Begin deze maand (oktober) een laatste maaibeurt voor het gazon, stel daarbij de grasmaaier iets hoger. Hoger gras is namelijk beter bestand tegen vorst en je gaat mosgroei tegen. Hark regelmatig het blad weg van het gras, anders kan het gras eronder verstikken. STeek de kanten van het gras nog eens bij.
 
Kuipplanten
Kuipplanten die binnen (in de schuur, temp. ong.  5 tot 8 graden) moeten overwinteren zijn onder andere Passieflora (passiebloem), Agapanthus africanus (afrikaanse lelie), Orleander. Niet vergeten om de planten in de schuur ook water te geven (uiteraard minimaal).

Winterharde planten in potten die buiten blijven staan zoals de vijg inpakken met bijv. noppenfolie, rieten mat, vliesdoek of dergelijke  i.v.m. bevriezing van de plant. Zorg dat er geen water in de pot blijft staan.
 
Vorst
Sluit tijdig de buitenkraan af, let ook op dat de tuinslang is leeggelopen. Om te voorkomen dat de regenton stuk vriest, kunt u hem beter leeg laten lopen. Zet zinken gieters en emmers op hun kop zodat er geen water in kan blijven staan. Anders kunnen de bodems door het bevroren water bol gaan staan.
 
Vijver
Laat de vijver niet dichtvriezen, anders krijgen de vijverdieren te weinig zuurstof. U kunt hiervoor een luchtpomp met een bruissteen gebruiken om het water in beweging te houden. Leg een net over de vijver om vallend blad op te vangen, dit net kunt u vastzetten met bijvoorbeeld plantensteunen.
NB: het komt nog wel eens voor dat egels in een vijver vallen en er niet meer uit kunnen klauteren. Zorg er dus ook altijd voor dat een egel ook weer uit de vijver kan komen, bijvoorbeeld door middel van een plank die tegen de rand staat of via het ondiepe gedeelte van je vijver.

prachtige Alliums
Bollen planten
Straks een fleurig voorjaar? Dan is het in november de tijd om de bollen te planten.
Zet steeketiketten op de plaatsen waar je bollen hebt geplant.

Plant ook eens een aantal bollen in potten, er kunnen overigens meerdere soorten in een pot, zodat je telkens een bloeiende bloempot hebt.

Zie voor meer informatie Bollen planten

Snoeien
Snoei bomen en struiken met een vroege sapstroom zoals bijvoorbeeld de Acer (esdoorn), Betula (berk), Vitis (druif), Juglans (noot) voor december.

Vanwege 'bloeden’(overmatig vochtverlies door worteldruk) mogen deze niet gesnoeid worden in de periode december t/m mei.
 

Knip de bloemen van de Hortensia's (Hydrangea) niet weg, ze beschermen de knoppen eronder. Daarbij zijn deze oude Hortensiabloemen aan de struik echt mooi om te zien in de winter. Ze kunnen in april van de struik afgeknipt worden wanneer de ergste vorst voorbij is.
Border
Maak een lijst van meevallers en tegenvallers onder de borderplanten en waar misschien wel ruimte is ontstaan omdat een plant het goed heeft gedaan of afgestorven is. Zo weet je in het voorjaar welke planten je wilt vervangen en/of waar nieuwe planten moeten komen.

Vergeet de vogels niet
Vergeet nu vooral de vogels niet te voeren.

Zie voor meer informatie Vogels voeren; hoe, wat & wanneer

Tuinplannen
Ook de winter is dé tijd om tuinplannen te maken en... om ze uit te voeren! In het najaar (als het niet vriest) kun je namelijk bomen, struiken en hagen (ver)planten, maar ook een nieuw terras aanleggen of een border veranderen.

1 opmerking:

  1. Bijzonder nuttige tips om straks weer de lente, maar nu de herfst, in te gaan. Ook in de donkere en koudere tijden geniet ik van de tuin - weliswaar dan onder de terrasoverkapping!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...