Weblog over alles wat maar met tuinen te maken heeft zoals; tuindesign, -ontwerp, -architectuur, -meubilair,
-idee├źn, -advies, -styling en tuinartikelen

maandag 11 april 2016

Tuinwerkzaamheden maart/april

Wilt u deze zomer nog van een nieuwe tuin genieten dan is nu het moment om een tuinontwerp te laten maken. Een herinrichting, een nieuwe schutting, nu eens eindelijk een overkapt terras om langer van de tuin te kunnen genieten of heeft u andere wensen? Wacht dan niet te lang met het maken van een afspraak voor een ontwerp, aanleg of onderhoud, hoe meer de zon gaat schijnen en hoe dichterbij het voorjaar komt, hoe drukker het wordt bij de ontwerpers en hoveniers.

Richt een hoekje in met een fijne stoel om heerlijk van de eerste voorjaarszon te genieten. Kijk in je tuin rond wat je graag anders zou willen, nu is de tijd om dit aan te pakken en een plan te (laten) maken.

Trouwens; voor eind maart kun je nog heesters planten met kale wortel.

Border
De winterbescherming van bladeren, takken, enz. bij de bollen en planten weghalen, zodat deze licht en lucht krijgen om te gaan groeien.

Schuttingen/Pergola’s
Controleer nu of schuttingen en pergola's stevig staan. Je kunt er nu nog gemakkelijk bij. Straks als de beplanting flink gegroeid is, wordt het repareren een stuk lastiger.
 
Boompalen
De nieuwe diktegroei gaat bij bomen weer beginnen. Controleer of boombanden e.d. niet te strak zitten.
 
Vogelhuis schoonmaken
Blijf de vogels gewoon nog lekker voeren. Zorg dat de vogelhuisjes schoon geschrobd zijn, zodat de vogels in een schoon en opgeruimd vogelhuis hun nest kunnen maken. Ook om verspreiding van ziekte te voorkomen.
 
Planten knippen
Knip de dorre delen van vaste planten af en laat het afval op de aarde liggen. Hoe kleiner het afval geknipt wordt des te eerder zal het verteren.
Hortensia (de 'Annabelle')  snoeien, veelvoorkomend
Begin maart kan de Hortensia de Hydrangea arboresces 'Annabelle' gesnoeid worden tot ongeveer op 50 cm van de grond (of kniehoogte aanhouden). Je kunt de plant ook helemaal terugsnoeien maar dan worden de bollen nog groter en zijn ze topzwaar. De wat kleinere bollen zijn nog altijd groot genoeg en net zo mooi en vallen ze minder snel om. Mijn advies is dan om kniehoogte aan te houden.

Vogeldrinkbak
Vogels zijn dol op water. Geen vijver? Zet dan een vogeldrinkbak neer en ververs het water regelmatig.
Potplanten
Geef alle planten die in pot buiten staan tijdens een droge periode water. Dit wordt in de wintermaanden vaak vergeten.
 
Zomerbloeiende bolgewassen
Er zijn veel voorjaarsbollen, maar er zijn ook verrassend veel zomerbloeiende bolgewassen, waarvan de bollen nu de grond in mogen.
Goede soorten zijn bijv. Kaapse hyacint (Galtonia), Zuidenwindlelie (Ornithogalum), mijn persoonlijke voorkeur hebben de prachtige ranonkels (Ranunculus), de kleurrijke Zigeunerbloem (Sparaxis), enz. Vergeet ook de knolgewassen niet: Dahlia’s (weer helemaal terug van weggeweest), Gladiolus, Canna. Dat kan een hele bloemenzee worden deze zomer. De meeste zijn ook prima snijbloemen.
Lavandula (Lavendel)
Durf de lavendel terug te snoeien, maar ga absoluut niet verder dan het oude hout. Dan bestaat de mogelijkheid dat ze niet meer gaan uitlopen.
Siergrassen
Knip de dode siergrasstengels terug voor de nieuwe groei begint. Knip het tot de grond toe af. Groenblijvende grassen mag je niet terugknippen, trek daarvan alleen de dorre delen eruit. Deel pollen siergras om de 3 jaar om ze gezond en mooi te houden. Plant alleen de jongere buitenste delen van de pollen terug in de tuin. Het middendeel waar de fut uit is kan op de composthoop of groencontainer.
 
Buddleja (Vlinderstruik)
De Vlinderstruik kan nu gesnoeid worden (let op het mag niet vriezen). Deze heester kan tot op 30-50 cm boven de grond afgesnoeid worden (alle takken inkorten).
 
Clematis
De soorten die na 1 juli bloeien op circa 50-70 cm boven de grond afsnoeien.
 
Catalpa bignonioides Bungei’ (Bolcatalpa)
Als het niet vriest kan de Bolcatalpa  nu gesnoeid worden. Je kunt dit ieder jaar doen of om de paar jaar. Doe je het regelmatig dan blijft de kroon mooi compact. De takken kunnen tot 15 cm helemaal teruggesnoeid worden.  Dit geldt ook voor de bolboom de Acacia.
 
Niet snoeien!
Betula (Berk), Acer (Esdoorn), Juglans (Walnoot), deze mogen pas gesnoeid worden tussen juli en half december. Dit geldt voor alle Notenbomen. Klik hier voor extra informatie.
 
Gazon
Indien er mos en onkruid in het gazon zit kan er nu kan geverticuteerd worden (bij droog weer). Voor een dichtere gazonmat kan er worden doorgezaaid, dit kan in april bij een minimale temperatuur van 10 graden. Meng het zaad met wat scherp zand, zodat het zaad niet door de vogels wordt opgepikt. Ook de bemesting kan weer worden opgestart.
 

4 opmerkingen:

  1. Goede tips, ik ga later dit jaar verhuizen naar een huis met een grote tuin (niet langer een tuintje van 4m2 met alleen maar gras) en ik heb nu al zin om het hele jaar door van mijn tuin te genieten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er allemaal super mooi uit! Extra fijn om naar te kijken in deze kille winterdagen.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...